Events Events Events Events Events Events СОС Детски Селища Animes-BG Faber Castel Events Елате в .: BGtop.net :.

 

Кога? Къде?

Дата: 1-2 Август 2009
9:30 – 21:00 ч.
Място: Х-л Родина/София
Бул. Тотлебен 8 /виж на картатаa http://www.bgmaps.com/map.aspx?sid=de4e0985dd037593735a6dfc8d993da8&tip=1&initsearch=1/
Градски транспорт: /до Руски паметник- на 2 минути от хотела/

Трамвай 5,19
Автобус 74
Тролей 1,5

Що е Анивенчър?

Идеята за общонационално събиране на почитателите на японската култура, аниме и манга датира още от времето на зараждане на първите чат канали, интернет форуми и онлайн клубове. Чак през 2006 обаче за първи път тази идея става реалност – в рамките на 4 дни в хижа Звездица, Витоша се провежда първият Анивенчър. Той прилича повече на национална среща на аниме феновете, от колкото на фестивал, но поставя важно начало. Многообразието от събития предизвиква огромен интерес и събитието е повторено на сладващата година в град Рибарица, като публиката е двойно повече.
Организаторите от онлайн клуб Фумецу са изправени пред сериозна трудностпри намирането на хотел, който да побере желаещите да присъстват. Все повече нараства и нуждата от официална организация, която да стои зад събитието и да го представлява пред потенциални спонсори и участници. Така преди една година се ражда първият официален аниме и манга клуб в България – НАКАМА. Той се заема с организирането на Анивенчър 2008, но вече не като летен излет, а като отворен двудневен фестивал, по пример на западните „конвенти”. Така събитието става достъпно за по-широк кръг от хора.
Анивенчър 2008 бе проведен в центъра на град София, на 30 и 31 август в залите на Съюза на Българските Архитекти, които събраха под покривите си над 700 желаещи да посетят и вземат участие в плеядата от събития като лекции, конкурси, работилнички и демонстрации. Откриването се проведе при препълнени зали, като специален гост бе госпожица Юки Такахаши, културен аташе на Япония в България. След сензационния успех на фестивала, клуб НАКАМА взе решение да запази формата на провеждането му.
Като предхождащите го издания, Анивенчър 2009 предоставя поле за изява на млади таланти. Заедно с вече типичните за него събития, тазгодишния Анивенчър предлага и някои изненади.
За любителите на изобразително изкуство сме подготвили изложба в комиксов стил, както и конкурс за художници. Освено това, те ще имат уникалната възможност да се запознаят с творчеството на млади автори, както и да поговорят с тях в рамките на Алеята на Художниците. Почитателите на видео игрите пък ще могат да се насладят на гейм турнир с много награди, шоу мачове, представяне на нови игри, както и възможността сами да ги изпробват. За тези, които се интересуват повече от културата на страната на изгряващото слънче сме подготвили интригуващи лекции и демострации, както и възможността на участват в три вида работилнички (workshop) – рисуване на манга, оригами и традиционната игра ГО. Заклетите аниме фенове са добре дошли в нашите мейд кафе и хост клуб (организирани от клуб по интереси към 18то училище КОКОДОКО), а също така и на АМВ (Аниме Мюзик Видео) контеста и косплей шоуто. Разбира се нека не забравяме кратката спирка в нашия сувенир шоп, както и на щандовете на нашите партньори, където може да намерите най-подходящия за вас спомен от събитието.

Станете част от приключението – Анивенчър 2009 ви очаква!