За Анивенчър

Aniventure е ежегоден двудневен фестивал за традиционна и модерна японска култура. Събира на едно място почитатели на японската анимация - аниме, манга комикси, конзолни и компютърни игри, бойни изкуства и предоставя поле за изява на млади таланти в областта на изобразителното изкуство, изработката на костюми и аксесоари, театралната сцена, видеомонтаж и ефекти.

 

Идеята за общонационално събиране на почитателите на японската култура, аниме и манга датира още от времето на зараждане на първите чат канали, интернет форуми и онлайн клубове в края на 90-те. Чак през 2006г. обаче за първи път тази идея преминава от просто среща към формата на фестивал – в рамките на 4 дни в хотел Звездица, Витоша се провежда първият Aniventure. Многообразието в програмата предизвиква огромен интерес и събитието е повторено на следващата година в хотел Рибарица, с двойно повече посетители.

 

Организаторите от неформалния клуб „Fumetsu” са изправени пред редица трудности, свързани с провеждането на разрастналия се фестивал, тъй като до момента представлява затворено събитие за точен брой посетители. Появява се необходимост от официална организация, която да доразвие събитието и да го представлява пред спонсори, партньори и участници. Така през пролетта на 2008г. се основа първият официален аниме и манга клуб в България – НАКАМА. Той се зае с организирането на Aniventure 2008, вече като отворен двудневен фестивал в града по пример на западните „конвенти”. Така събитието доби съвременния си облик и продължи с развитието си.

 

Aniventure 2008 бе проведен в центъра на град София, на 30 и 31 август в залите на Съюза на Българските Архитекти, който събра под покрива си над 700 желаещи да посетят и вземат участие в плеядата от събития като лекции, конкурси, работилнички, демонстрации, гейм турнири, AMV прожекции и косплей шоу. Откриването се проведе в препълнена зала, като специален гост бе госпожица Юки Такахаши, действащ тогава културен аташе на Япония в България. След сензационния успех на фестивала клуб НАКАМА взе решение да запази и разшири формата на провеждането му.

 

Както предхождащите го издания, Aniventure2009 ( 01-02 Август), освен забавления предостави и поле за изява на млади таланти в разнообразни области. Плътната двудневна програма забавляваше посетителите на фестивала, които удариха заветната цифра 1000. Екипът на НАКАМА е горд от това, че за първи път толкова много хора: приятели на аниме и манга, творци, про геймъри, фирми, журналисти и много други бяха обединени от интересите си към изтока и неговата модерна (и традиционна) култура.

 

През 2010 година Aniventure се проведе в „Party Center 4 km”, заемайки цялата му площ! В партньорство с HMSU, които организираха нощните партита, се постигна непрекъсната програма от 48 часа. За първи път в страната косплей шоуто се реализира със сериозна техника – безжични микрофони за всички косплейъри на сцената, което позволи да се чуят дори извън залата. Това се изгради като стандарт за всички следващи водещи косплей събития.

 

Следващото издание през 2011-та година посрещна нови предизвикателства – Aniventure участва в рамките на младежкия фестивал On!Fest, проведен от 16 до 18 Септември в Inter Expo Center. Програмата се съобразяваше с останалите събития, но Aniventure изпъкна значително над всички останали участници.

 

През 2012 г. фестивалът продължи самостоятелно и се приюти отново в ”Party Center 4 km”, който едвам побра всичките 1500 души, дошли да прекарат незабравими два дена.

 

2013 година беше особено успешна за Aniventure, който се проведе в ново изградената многофункционална зала Sofia Event Center, намираща се в Paradise Mall, като събра 4000 души в двата дни! Събитията, които се проведоха по време на фестивала бяха с невероятна атмосфера при голям брой международни участници, както в различните турнири, така и в зоната с мърчъндайз.