Манга

Искате ли да видите вашата манга напечата на хартия и да бъде прочетена от всички посетители на Aniventure? Или пък може би се вълнувате от мисълта да получите лично коментар от професионални автори за това как да подобрите работата си? Прескача ли сърцето ви при мисълта за комплекти с материали за рисуване на марките Copic, Deleter, Nikko? За перодръжки, скрийнтонове, маркери и пера? Ако тези неща важат за вас и ви карат да посягате към моливите, то вие сте манга авторът, който ние търсим!

 

Накама и Манга Академия ви канят да поемете по пътя на любимите си манга автори и да създадете своята история в рисунки!

 

С гордост обявяваме и почетния член на журито за Манга Конкурса на Aniventure 2016 - японската мангака Nao Yazawa! Yazawa сенсей рисува манга вече 26 години, като най-популярната й творба Wedding Peach, е издадена в целия свят, заедно с аниме адаптация. В момента авторката работи по новия си проект Shinku Chitai и преподава рисуване на манга в основаното от нея Manga School Nakano. Макар да няма възможност да ни посети на живо - ние ще изпратим 10-те най-добри участвали манги на Yazawa сенсей, след което тя лично ще ги прегледа и напише коментари за всяка една. Тези коментари, разбира се, ще предоставим лично на участвалите автори!


Правила за участие

 

За да можете да участвате с вашата манга, то трябва да сте я изпратили до 1-ви Август 2016 на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. с включени :

• Файловете (или линк за сваляне на файловете) на страниците, където имената на файловете отговарят на поредността на страниците
• Трите си имена и телефон за връзка

• Попълнена следната бланка с информация за вас ( ако сте един от победителите тази информация ще бъде публикувана заедно с мангата ви в книжката на Aniventure )

 

Като мангата ви трябва да покрива следните критерии

 

• Можете да участвате с повече от една история, но това ще се брои за едно участие и няма да увеличи шансовете ви.
• Чувствайте се свободни да работите с приятели! Все пак така е най-забавно. Позволени са екипи от 2-ма или повече души, но имайте предвид, че наградата ще е една!
• Текстът трябва да бъде написан на български език.
• Не се позволява нецензурно съдържание или език.
• Редът на четене на панелите трябва да става в японски стил – от дясно наляво.
• За категориите, които имат зададена тема, придържането към темата е задължително.


Категории

 

Тази година въвеждаме повече разнообразие и вече имате избор от два вида кратки манги!

 

Категория кратък комикс:
От 2 до 8 страници + 1 корица (общо 3 до 9 стр.)
Тема: „Сънища“
Двойни страници (разтвори): не са позволени
Цвят: черно-бели страници, цветна корица
Четене: от дясно наляво
 

Категория дълъг комикс:
От 15 до 25 стр +1 корица (общо 16 до 26 стр.)
Тема: свободна
Двойни страници (разтвори): макс. 1 разтвор
Цвят: черно-бели страници, цветна корица
Четене: от дясно наляво

 

Изисквания за файловете

 

Преди да изпратите файловете си, прочетете внимателно изискванията. За ваше улеснение сме подготвили темплейт, който можете да ползвате както за дигитални страници, така и да го разпечатате и да подложите под оригиналната рисунка.

Спазването на техническите изисквания към файловете предотвратява това да видите работата си отрязана, размазана, разместена или променена по начин, който не сте искали!

 

• Формат на страниците: А5 при 300 dpi. Цветови модел Grayscale. Една цветна корица. Цветови модел CMYK
• Формат: .tiff или .psd
• Слоеве: Два слоя - един с изображението и един с текста. Всяко изречение трябва да има възможност да се редактира.
• Шрифт на текст: изтегли тук. Препоръчителен размер на шрифта: между 8pt и 11pt*

*Отнася се за конкретния шрифт. В случай, че използвате размер по-малък или по-голям от препоръчания рискувате текстът да бъде нечетим или да заема твърде много място. Шрифтът за текста е задължителен. Ако поради някакви съображения искате да ползвате друг или създаден от вас шрифт, изпратете ни предварително запитване.

 

Тук можете да намерите още детайли за изискванията на файловете.

 

Награди

 

Мотивацията и вълнението от участието са важни, но нека не се лъжем, наградите могат много да ни мотивират! Тази година очаквайте много професионални японски материали за рисуване - комплекти пера, скрийнтонове, copic маркери и много други! Също ще имате възможност да получите безплатни курсове за рисуване на манга и дизайн на персонажи, където ще можете да се развихрите и подобрите способностите си!

 

Във всяка категория ще излъчим двама победители. Награждаването ще се проведе на Aniventure 2016, където победителите ще имат възможност да видят комикса си издаден в сборник на събитието. Всеки участник, независимо дали е спечелил, ще получи копие на сборника.

 

В случай, че нямате възможност да ни посетите, ще се свържем с вас, за да уточним как можете да получите вашето копие или награда, a oткъси от всички истории ще бъдат публикувани след събитието онлайн на http://aniventure.net/ и всеки участник ще получи коментар с обратна връзка от журито.

 

Често задавани въпроси

 

Искам да участвам, но нямам възможност да пътувам до София
В конкурса можеш да участваш, независимо от това в кой град живееш. В случай, че твоята манга спечели и не можеш да дойдеш на Aniventure, за да я получиш на официалното награждаване, ние ще ти я изпратим на посочен от теб адрес в страната.

 

Искам да участвам, но не съм уверен/а и имам въпроси за рисуването на манга
Попитай нашите приятели от Манга Академия за всичко свързано с процеса на рисуване!

 

Не разбирам изискванията за файловете...

За да можем да отпечатаме историите по възможно най-добрия начин е важно файловете да отговарят на определени изисквания. Ако имаш затруднения помоли приятел за помощ или се свържи с Манга Академия.

 

Не разбирам как да ползвам темплейта...
От посочения линк можеш да свалиш файл, който да отвориш в програмата, с която рисуваш. Остави слоя с темплейта най-отгоре и го направи полупрозрачен. Започни да рисуваш панелите като се ръководиш от инструкциите. Можеш да изключваш слоя с темплейта, докато рисуваш за да не ти пречи и да го включваш, когато трябва да се ориентираш. Когато си готов, изтрий слоя с темплейта и запази рисунката като нов файл. Не забравяй, че финалните страници трябва да са в профил Greyscale.

 

Мога ли да ползвам шаблона, ако рисувам на ръка?

Ако рисуваш на ръка най-лесно е да направиш свой шаблон.
За размер А5 :
На лист А4 начертай правоъгълник с размери 15,8/22 см. Измери 1,5 см от края на рамката. Ще получиш по-малък правоъгълник с размери 12,8/19 см. Това е безопасното поле за текст и важни елементи от рисунката. Ако искаш накой панел да стига до края на листа (без да има бяла рамка), рисувай до края на големия правоъгълник.
За размер А4:
На лист А4 измери 2 см от краищата на листа. Това е безопасното поле за текст и важни елементи от рисунката. Ако искаш някой панел да няма бяла рамка, рисувай до края на листа, но имай предвид, че последните 5мм ще бъдат отрязани.

 

Трябва ли историята, която пратя да е завършена?
Твоята манга може да има продължение, но е добре това, което ни изпратиш да изглежда само по себе си като завършена история. Не е хубаво историята да свършва в нищото или по средата на някоя сцена. Да можеш да разкажеш завършена история или завършена част от история в определен брой страници е важно умение, което ценим.

 

Ами ако не спечеля?
Битката ще е трудна, но участието е важно, не само защото така гласи старият принцип, а понеже всеки участвал ще може да получи професионално мнение за работата си, както и безплатен брой на фестивалната книжка.

 

Какво са двойни страници (разтвори) и защо има ограничение в броя им?
Разтворите са страници от манга, в които една цяла рисунка (или един голям панел) е разположен на две страници, вместо на една. За да видиш цялата картинка, трябва да разтвориш книгата и да видиш двете страници заедно.
Ограничението в броя е за да можем да сме сигурни, че за всеки един комикс двойните страници ще са по местата си.

 

Искам да нарисувам манга, която да се чете от ляво надясно. Защо не е позволено?
Важно е всички истории, които получим да се четат в една посока. В противен случай няма да можем да ги публикуваме заедно! Представи си книжка, която се чете ту в една посока, ту в друга.

 

Защо трябва да използвам дадения шрифт?
Избирането на подходящ шрифт за комикс не е лесна работа и се стараем да те улесним. Също така, използването на подходящ шрифт ще гарантира добрата четаемост на мангата ти и ще направи сборника с комиксите на победителите много по-прегледен и симпатичен.

 

Не мога ли да напиша историята си на английски или друг език?
Смятаме, че човек пише най-добре на родния си език, а и все пак Аniventure е българско аниме/манга събитие.

 

Искам да участвам, но нямам идея за история :/
Пробвай с категорията за кратък комикс - там можеш да се вдъхновиш от темата „Сънища“- можеш да опишеш твой или нечий друг сън. Или да напишеш с думи какво си мислиш когато стане дума за сънища - напиши много думи, избери трите най-важни и направи история с тях. Или пък ни изненадай с нещо съвсем неочаквано!

 

Проектът ми е започнат на А4 листове, мога ли да направя мангата си на листове и след това да я сканирам?
Да, приемаме манга, направена с всякакви техники - традиционни или дигитални. Единственото условие е във финалните файлове текстът и картинката да са на отделни слоеве, така че текстът да може да се редактира.