Косплей

Ето и правилата, с които трябва да се запознаете, за да се включите в най-колоритното шоу на Aniventure – косплей конкурсът!

 

 Общи правила

 

1. До косплей състезанието на Aniventure 2014 се допускат само костюми, които не са представяни на други събития.

 

2. Абсолютно забранено е снимането в съблекалните на събитието без изричното съгласие на организаторите.

 

3. До състезанието се допускат костюми от аниме, манга, японски видеоигри, както и конкретни герои от западни филми, анимации, комикси и видеоигри.

 

4. Всеки участник ще разполага с определено от организаторите време* на сцената, но не повече от 2 мин. Участниците ще бъдат представяни от водещите на събитието.

 

*Ревюто ще бъде разделено на две части – участници с подготвено сценично представление и такива без.

 

- Участниците без сценично представление ще бъдат групирани и ще излизат на сцената в стил модно дефиле. Всички ще излизат на фона на една песен, подбрана от организаторите, и ще имат приблизително 30-45 секунди сценично време.

- Участниците със сценично представление ще имат до 2 минути максимум за представянето си ( препоръчително 1:30 минути ) и ще започнат след края на дефилето.

 

5. Всички записани участници за косплей ревюто ще преминат през предварително оценяване на костюмите, базирано на визията и сложността на костюма, и сценичното поведение на участника.

 

6. До участие няма да се допускат участници с прекалено семпли костюми - дънки, риза и ушички, например.

 

7. Всички допуснати до косплей състезанието участници ще получат безплатни двудневни пропуски за Aniventure 2014, които ще са индивидуални и поименни. Ако даден участник има нужда от помощници, то те ще трябва да заплатят билетите си за фестивала.

 

8. Недопуснатите до ревюто косплейъри са свободни да косплейват на събитието, но ще трябва да заплатят входа си.

 

9. На сцената на Aniventure 2014 не се допускат никакви пиротехнически изделия, както и остри ножове, мечове и др. подобни.

 

10. Забранено е хвърлянето на каквито и да било предмети към публиката - шурикени, топки, стрели и т.н.

 

11. Забранява се костюмите да се показват в събота, или да се показват неделя преди ревюто. До излизане на сцена участниците не бива да разкриват пред публиката костюмите си.

 

12. Клуб NAKAMA запазва правото си да не допусне участник или група до сцената, ако прецени, че това би застрашило здравето на публиката.

 

13. Записването за участие става с попълване и изпращане на бланка на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . Бланката е в края на тази страница.

 

14. Клуб NAKAMA запазва правото си да променя тези правила без предизвестие. Те се поместват в сайта на събитието и всеки участник е длъжен да се запознае с тях.

 

15. Записването за участие в косплей ревюто на Aniventure 2014 изразява съгласие с правилата.

 

16. Записването за участие в косплей ревюто на Aniventure 2014 изразява съгласието на участника да бъде сниман и записван, както и заснетите материали да бъдат използвани от клуб NAKAMA с рекламна цел.

 

 

 

Срокове

 

1. Крайният срок за записване в косплей ревюто на Aniventure 2014 е 26 август 2014 г.

 

2. До 26 август всички участници трябва да изпратят снимка с готовия костюм и реквизит. Желателно е участниците да се запишат по-рано, като могат да изпратят снимки на готовите си костюми впоследствие.

 

3. Крайният срок за записване на сценарии на групи е 10 август 2014 г.

 

4. На 17 август 2014 г. ще се проведе прослушване за записаните групи.

 

5. Групите от София трябва задължително да се явят на прослушването.

 

6. Групите извън София могат да изпратят видеозапис на изпълнението си, който не бива да е монтиран по какъвто и да е начин.

 

7. Абсолютно задължително е всички участници в дадена група да присъстват на прослушването.

 

8. Участниците в недопуснатите до сцената групи запазват правото си да участват в косплей ревюто.

 

9. Критериите за оценка на групата по време на прослушването се базират на оригиналността на сценария, организацията на участниците и качествената сценична изява.

 

10. Поради ограниченото време до сцената на Aniventure 2014 ще бъдат допуснати максимум 5 групи. Бройката подлежи на промяна според нужното време на сцената за всяка група ( ако има няколко групи с по-кратки сцени например може да бъдат допуснати повече). Групите имат право на не повече от 10 минути време за сцената си.

 

11. Всички групи ще получат информация за класирането от прослушването в срок до 20 август 2014 г.

 

12. Всяка група, в която участват над 10 души, трябва да се свърже с клуб NAKAMA за да се уточнят техническите детайли около озвучаването.

 

 

 

Награди

 

1. На Aniventure 2014 ще бъдат раздадени награди в следните категории

 

- Най-добър костюм - награда за костюм, който има най-голяма прилика с оригинала. Тук не се взима предвид визията на участника, а само и единствено сложността и изпълнението на костюма.

- Най-голяма прилика с оригинала - награда за цялостна прилика с оригиналния герой. В тази категория се взимат предвид костюмът, външният вид на участника и сценичното му поведение.

- Best of show - категорията, в която се награждава най-харизматичният участник, станал фаворит на публиката/журито.

- Най-добра сценка - награда за най-добрата група, представила се на Aniventure. Тук значение има качеството на сценария и координираното и добро изпълнение на групата.

- Най-добър реквизит - награда за най-добрите ръчно изготвени костюми, оръжия или аксесоари. Оценката се базира на сложността, детайлността, изобретателността, ефективността и мащаба на изработката. В тази категория се състезават само ръчно изработени от участника реквизити.

- Младши косплейър - награда за най-добър костюм, създаден от участник под 18 години.

- Награда за участие в Eurocosplay  (вж. т. 5)

 

2. В категориите “Най-добър костюм”, “Най-голяма прилика с оригинала” и “Best of show” ще бъдат връчени отделни награди от жури и публиката.

 

3. В категорията “Най-добра сценка” наградите са почетни грамоти, които ще се връчат от жури.

 

4. Наградата за реквизит ще се връчи от специално подбрано жури от опитни косплейъри и крафтъри.

 

5. Един от участниците в косплей ревюто ще бъде избран за втория български представител на Eurocosplay 2014, част от MCM Comic Con London. За детайли относно Eurocosplay и условията за участие, моля погледнете тук.

  

 

Бланка за записване за Косплей конкурса

 

1. Три имена

2. Възраст

3. Facebook контакт (предоставете линк към профила си).

4. Телефон за връзка

5. Град на местоживеене

6. Име на аниме/манга/игра/филм, от който ще косплейвате

7. Имена на героя, когото ще косплейвате

8. Изображение на героя, когото ще косплейвате. Задължително размерът трябва да е над 1280x1024 пиксела и героят да е сам на картинката или да се разпознава лесно.

9. MP3 файл с музиката, на фона на която искате да излезете на сцената. Не се приемат други формати, нито линкове към YouTube и подобни сайтове. Може да приложите линк за сваляне на файла. Файлът трябва да бъде висококачествен - 256 kbps и 44.1 kHz или повече.

10. Ще правите ли сценка с други участници? Да/Не

11. Желаете ли да участвате в състезанието за Eurocosplay?

 

За записване и въпроси:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.